Optøning

Optøning

Sådan skal du tø dit kød op 

                                           – og det er ikke i køleskabet

Bruger du også køleskabet til at tø dit kød op i, fordi du tror, det er det bedste? Så bør du ændre din tilgang, siger en svensk forsker.

I stedet for at tø kød op i køleskabet, bør man bruge koldt vand, siger den svenske forsker Susanne Ekstedt

At tø kødet op i koldt vand er både hurtigere og mere sikkert end at efterlade det i køleskabet dagen lang.

 

Sådan gør du
For at tø kød og fisk op i koldt vand, er det vigtigt, at det frosne kød er placeret i en lufttæt pose, der holder vandet ud.

Når du lægger kødet i det kolde vand, vil vandet hurtigere optø det, da vand mere effektivt fordeler varme sammenlignet med luft. Samtidig vil det kolde vand forhindre bakterievæksten på kødet.

Hurtig optøning er vigtig

Tilbøjeligheden til at iskrystaller vokser sammen, ses også, når kødet tøs op. Derfor er det vigtigt, at optøningen sker hurtigt, dog stadig ved lav kølerumstemperatur, fx. 0-2°C, men med god luftcirkulation. Under optimale betingelser kan optøningssvindet begrænses til et par procent.

Tø kødet op umiddelbart før det skal tilberedes

Lad ikke kød ligge optøet længere end højst nødvendigt. Jo lavere temperatur, kødet opbevares ved efter optøning, og jo kortere opbevaringstid i kølerummet, desto mindre er dryptabet. Den bedste lagertemperatur for både kølet og optøet kød er 0-2°C. Lader man kødet ligge ved fx 5°C i en dag, kan dryptabet øges til 10%. Kød, der ikke skal tilberedes umiddelbart efter optøning, ligger derfor det bedst ved 0-2°C.

Men hvad med mikroen?
De fleste af os har en mikroovn derhjemme, og flere har nok ofte set sig nødsaget til lige at tø kød op i den.

Ifølge den norske mikrobiolog Per Einar Granum er det absolut ikke den bedste metode, og faktisk bør man afholde sig fra at bruge mikroovnen, medmindre kødet skal anvendes til en helt specifik type retter. Det skyldes, at kødet bliver sejt i mikroovnen.

Per Einar Granum mener således, at det kan være acceptabelt at tø kød op i mikroen, hvis du skal bruge det i en gryde- eller simreret, da kødet vil blive kogt mørt igen. Skal man derimod grille eller stege det, så vil kødet forblive sejt.

– Mikroovnens optøningsprogram er lidt for brutalt for kødet, siger Per Einar Granum.

 

Kilde http://www.sondagsavisen.dk/mad/2016-09-19-sadan-skal-du-to-dit-kod-op-og-det-er-ikke-i-koleskabet/

http://pers-griseri.dk/info-om-frosset-k%C3%B8d